Ameliyat (İlk Gün)
– Özel bir durum olmadıkça (geçirilmiş batın cerrahileri, tekrarlayan revizyon cerrahileri, teknik zorluk) tüm ameliyatlar kapalı olarak yapılır. Ortalama ameliyat süreleri sleeve gastrektomi için 25-30dk, bypass cerrahileri için 1-1,5 saat kadardır. Bu süreler hastanın uyutulması ve uyandırılması için geçen süreleri kapsamaz. Hastanın ameliyat süreleri belirtildiği gibi olsa da hastanın ameliyathaneden yatağına dönmesi daha uzun sürecektir.
– Ameliyat sonrası hasta yatağına geldiğinde karında bir dren ve idrar torbası olacaktır. Dren, olası kanamaların erken farkına varmak için güvenlik amacı ile; idrar torbası vücut fonksiyonlarının takibi ve hasta konforu amacı ile takılır.
– Ameliyat sonrası ilk birkaç saat bir miktar ağrı olacaktır, bu dönemde güçlü ağrı kesiciler kullanılır. Birkaç saat sonra ağrı azalır, bir gün sonra hastalar neredeyse hiç ağrı duymazlar.
– Ameliyattan hemen sonra hastalarda bulantı, öğürme, kusma görülebilir. Sık rastlanılan durumlardır. Bunun için de etkili ilaçlar kullanılır, ilk birkaç saatten sonra bu şikayetler olmaz.
– Ameliyat sonrası ilk saatlerde sık aralıklarla tansiyon takibi yapılır. Bu, hasta güvenliği için alınan bir tedbirdir. İlerleyen saatlerde takip sıklığı azaltılır.
– Ameliyattan altı-sekiz saat sonra hasta hemşire eşliğinde mobilize edilir. Kanama bulgusu yok ve mobilizasyonda sorun yaşanmazsa sonda alınır.
– Ameliyat günü hastalar oral gıda almazlar.
Ameliyat Sonrası 1. Gün
– Ameliyat olduktan sonraki gün hastalara kaçak testi yapılır. Bu test ağızdan kontrast madde içilmesinden ibarettir. Kaçak testinde sorun olmayan hastalar sıvı gıda almaya başlayabilirler. Kanama bulgusu olmayan hastalarda kaçak testi sonrası karın dreni alınır.
– Hastalara bariyatrik diyetisyen tarafından, hastanede ve hastaneden çıktıktan sonra nasıl besleneceklerine dair beslenme eğitimi verilir.
– Hastalar, kendilerini nasıl hissettiklerine bağlı olarak, ameliyat sonrası 2 veya 3. Gün taburcu edilirler.
Ameliyat Sonrası Yaşam
Beslenme alışkanlıklarında değişiklik, egzersiz ve hayat tarzı değişiklikleri obezite tedavisinin ilk basamağını oluşturmaktadır. Beslenme alışkanlıklarında değişiklik ve egzersizin bariatrik cerrahi sonrası hastaların yaşam tarzlarına katılması çok önemlidir. Hastanın cerrahi sonrası yaşam tarzını düzenleyerek tedbirler alması herhangi bir bariyatrik cerrahinin uzun vadedeki başarısının anahtarıdır.
Postoperatif Aşamalı Diyet Yaklaşımı
Ameliyat sonrası ilk 24 saatte kaçak testinden sonra hastalara sıvı diyet başlanır. Hastalar tolerasyonlarına göre ortalama 10 gün sıvı, 10 gün püre ve 20.günlerinden sonra katı beslenmeye başlarlar. Hastalara aşamalı diyet programı bariatrik diyetisyen tarafından detaylı olarak anlatılır ve post-bariatric bilgilendirme kitapçığı verilir.
Berrak Sıvı Diyet
Berrak sıvı diyet sıklıkla postoperatif beslenmede ilk basamak olarak kullanılır. Şekersiz ya da düşük şekerli berrak sıvılar elektrolit ve kısıtlı miktarda enerji desteği sağlar ve cerrahi sonrası bağırsak aktivitesinin yenilenmesini destekler. Berrak sıvı diyette yer alan sıvılar vücut sıcaklığında ve gastrointestinal kalıntısı minimal olmalıdır.
Sıvı Diyet
Şekersiz ya da düşük şekerli sıvı diyetlere sıklıkla berrak diyetlerin ardından devam edilir. Sıvı diyetlerde laktozsuz süt, süt ürünleri, süt alternatifleri ve diğer çözünenleri içeren sıvılar yer almaktadır. Sıvı diyetler daha dokuludur ve berrak sıvı diyetlere kıyasla gastrointestinal kalıntısı yüksektir. Proteinden zenginleştirilmiş sıvı diyetler ile sağlanan enerji ve besin ögeleri hastanın gereksinimlerini yaklaşık olarak karşılamaktadır. Sıvı diyet 10 gün kadar uygulanır. Diyette hedef günde 60-80 gram protein (günde en az 3 yüksek protein desteği) ve 1800 ml sıvı alımının sağlanmasıdır (protein içecekleri dahil).
Püre Diyeti
Bariatrik cerrahide püre diyetleri puding ve ezilmiş patates yoğunluğunda olacak şekilde blenderize edilmiş ya da yeterli sıvı ile sıvılaştırılmış besinlerden oluşur. Bu beslenme aşamasında vurgulanan proteinden zengin besinler olsa da meyveler ve sebzeler pürede yer alabilir. Bu diyet, gastrik rezidü ve bağırsağın posaya toleransına katkı sağlar. Püre diyeti postoperatif 2. haftada uygulanır. Öğün sırasında sıvılardan kaçınılmalı ve yemek yedikten sonra 30 dakika sıvı tüketimi için beklenmelidir. Blenderize edilen ya da ezilen besinler sıvı/bebek besini kıvamında tutulmalıdır. Baharatlı, çok sıcak ya da çok soğuk besinlerden kaçınılmalıdır. Hangi besinin tolere edilebildiğinin iyi anlaşılması için bir öğünde sadece bir yeni besin denenmelidir.
Katı Diyeti
Bu diyette hedef protein alımı 60-80 gramdır. Protein kaynaklı besin tüketimi arttığı için protein desteği azaltılır. Nemli yumuşak etler daha iyi tolere edilir. Hedef sıvı tüketimi günlük yaklaşık 1800 ml’dir. Öğünlerde sıvı tüketmekten kaçınmaya devam edilir ve öğün sonrası sıvı tüketimine devam etmek için 30 dakika beklenmelidir. Besinler iyi tolere edilebilmeleri için hızlı tüketilmemeli ve çok iyi çiğnenmelidir. Ameliyattan iki ay sonra diyetin çeşitliliği arttırılabilir ve tüm besin gruplarındaki besinler tüketilebilir.